Over IJsmanschap 2017-09-06T15:35:00+00:00

Video: IJsmanschap in 73 seconden

Manifest

Weet jij hoe ambachtelijk ijs wordt gemaakt? Hoe krijgt ijs de smaak van je favoriete fruit of koekje? Het zal je verbazen, maar dat is vaak niet door die ingrediënten daadwerkelijk te gebruiken. Dat vinden wij niet normaal en dat kan anders.

De missie van IJsmanschap is om verandering te brengen in het aanbod van ijs. Wij maken ijs waarbij het hele proces transparant is en mensen zich bewust zijn van wat ze eten. IJsmanschap is ontstaan als vooruitgang op de saaie en weinig innoverende ijsmarkt in Nederland.

Iedere smaak van IJsmanschap komt tot stand door een gebalanceerde samenstelling van pure en authentieke ingrediënten. Een aardbei heeft andere eigenschappen dan chocolade. Daarom heeft iedere smaak zijn unieke receptuur. Dit is nodig voor het creëren van het perfecte ijsje. Perfect van smaak en textuur.

Het ijs is ambachtelijk bereid, en gebruiken wij geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Wij gebruiken alleen zongerijpt fruit, om de beste smaak naar boven te halen en optimaal gebruik te kunnen maken van de natuurlijke fruitsuikers.

Wij beginnen bij onszelf. IJsmanschap neemt verantwoordelijkheid door aan te bieden wat écht lekker en goed is voor jong en oud. Hier wordt iedereen blij van. Doe jij mee?

 

Over Martijn

Oprichter Martijn Doets is een purist en gepassioneerde ijsprofessor. Zijn overtuiging is: “IJs is kunst. Ieder ijsje heeft de potentie een kunstwerk te zijn”.

Hij was jarenlang werkzaam in de pensioenwereld, waar een ontevreden sfeer hing en hij weinig geïnspireerd werd. Mensen laten genieten door een ultiem verwenmoment creëren is zijn reactie hierop. In 2015 besloot hij om naar Italië te gaan om ijs te leren maken aan de Gelato Univerity. Eenmaal terug in Amsterdam besloot hij zijn droom werkelijkheid te maken, nam ontslag en heeft begin 2016 de eerste popsiclebar in Nederland geopend. IJsmanschap was geboren.

Hij gelooft in vernieuwing van de ijsindustrie. Hij gelooft niet in ijs maken door kant en klare smaakpasta’s toe te voegen aan een basis ijscompositie.

Hoe wij ons ijs bereiden

Bij IJsmanschap is het ijsbereiden tot een ware kunst verheven. Dit is ontstaan vanuit een passie voor ijs maken en de persoonlijke overtuiging dat het aanbod van consumptie-ijs niet aansluit bij de steeds bewuster wordende consument.

Bij ons geen palm-olie of andere alternatieve vetten. Het beste ijs maak je zonder kunstmatige kleur en smaakstoffen. Wij werken uitsluitend met authentieke en pure ingrediënten en blijven ver weg van de industrieel vervaardigde (prefab) kant en klare smaakpasta’s.  Met ons ijs zetten wij de nieuwe norm.

Ik wil bij het creëren van ijs recepten volledige controle hebben over alle smaakcomponenten en ingrediënten. Mijn Tiramisu ijs bereid ik met dezelfde ingrediënten zoals je het dessert Tiramisu zou maken: met suiker, eigeel, mascarpone, espressokoffie, cacao en omdat ik het lekker vind een vleugje likeur voor de pit. De gebruikte ingrediënten vormen de verschillende smaakcomponenten die de uiteindelijke smaak bepaald. Ik ben een purist die op zoek is naar perfectie in smaak en textuur.

In veel industrieel vervaardigd ijs zit een grote hoeveelheid lucht. Soms wel tot 100% ten opzichte van de ijsmix. In dergelijke gevallen levert een ijsje van 50 gram (gewicht) een eindproduct op van 100 ml (volume). Lucht zorgt ervoor dat ijs zacht en schepbaar blijft. Je kunt je vast voorstellen dat de industrie graag lucht verkoopt vanuit economisch perspectief. Het gevolg van te veel lucht in ijs, is dat de smaak van de gebruikte ingrediënten vervaagt. Lucht smaakt immers naar niets.

Het ijs van IJsmanschap bevat een minimale hoeveelheid lucht. Dit komt de intense en pure smaak van de gebruikte ingrediënten ten goede.

Ons assortiment bestaat uit verschillende soorten ijs. Zo hebben wij gelato en sorbetto-popsicles. Gelato-popsicles zijn bereid met zuivel.  Gelato-popsicles zijn romig en zacht van structuur en textuur. De sorbetto-popsicles zijn op waterbasis, bevatten geen zuivel en zijn geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

De popsicles in onze vitrine zijn ‘naked’. Als je je ijsje te naakt vindt, kun je het aankleden met een een lekkere laag chocolade en/of een laagje nootjes.